Nieuws

Strafrechtadvocatuur: “Coalitie spreek u uit, investeer en redt de rechtsstaat!”

26 aug 2019

De voorzitters van de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten (‘NVSA’) en Nederlandse Verenigingen van Jonge Strafrechtadvocaten (‘NVJSA’) hebben zich in een open brief gericht tot de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU. 

In hun brief stellen zij dat de huidige plannen van de Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker ten aanzien van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand niet stroken met de bevindingen van het rapport van de Commissie Van der Meer en uit nood zijn geboren. Het gevolg daarvan is, volgens de voorzitters, dat de daling van het aantal advocaten die op basis van gesubsidieerd rechtsbijstand werkzaam zijn in het strafrecht verder zal doorzetten. Als voorbeeld daarvan wordt verwezen naar de recente berichtgeving van het advocatenkantoor Vlug Maarsingh Huisman dat niet langer minderjarige verdachten zal bijstaan op het politiebureau en de door strafadvocaat Jan Vlug genoemde lijst met gratis werkzaamheden in het huidige vergoedingenstelsel. 

Daarnaast roepen de voorzitters de fractievoorzitters op om zich openlijk uit te spreken over het belang dat de strafrechtadvocatuur speelt in de maatschappij en in de rechtsstaat, want “zonder strafrechtadvocaten, geen strafrechtspleging. En zonder een goed functionerende strafrechtspleging, geen goede rechtsstaat”.

Wat de voorzitters betreft dient het kabinet zo snel mogelijk geld vrij te maken voor een investering in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, om zodoende de “rechtsstaat weer in balans te brengen” na de reeds – terecht – gedane investeringen in de rechtspraak, het openbaar ministerie en de politie.  Want “wanneer het aantal strafrechtadvocaten in Nederland onder het minimum zakt, zal dit grote gevolgen hebben voor de volledige strafrechtspleging”, aldus de voorzitters.

Hier treft u de brief.

Voor nadere vragen kan contact opgenomen met Joren Veldheer, voorzitter van de NVJSA:.