Nieuws

Strafrechtadvocaten: sluit per direct alle rechtbanken en gerechtshoven

15 mrt 2020

De Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten (de NVSA en de NVJSA) roepen de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister voor Rechtsbescherming, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie op alle rechtbanken per maandag 16 maart tenminste tot 1 april te sluiten en alle zittingen die niet absoluut noodzakelijk zijn voor onbepaalde tijd aan te houden. De verspreiding van corona blijft doorgaan, waarbij de echte cijfers ontbreken omdat bijna niemand meer wordt getest. Omdat ook iemand zonder serieuze klachten besmet kan zijn en dat niet kan laten testen, kan diegene anderen besmetten zonder dat te beseffen. Het gezondheidsrisico voor verdachten, advocaten, de medewerkers en bezoekers van de rechtbanken en het openbaar ministerie, slachtoffers en de Politie is te groot geworden om hen nog bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn. Bovendien hebben wij allemaal de verantwoordelijkheid om de verspreiding van corona tegen te gaan, ter bescherming van onszelf, onze naasten en onze medeburgers. 

Uitsluitend zittingen die vanwege wettelijke termijnen moeten plaatsvinden (zoals over de voorlopige hechtenis) zullen moeten doorgaan, maar daar wordt van alle partijen gevraagd om mee te werken   deze te laten plaatsvinden zonder dat daarvoor een zitting plaatsvindt waarvoor alle partijen bij elkaar moeten komen. Gedacht kan worden aan een zitting via videoverbinding/skype of een uitwisseling van standpunten per e-mail. Wij roepen alle partijen op hierover in overleg te gaan.

Ter toelichting: Voor een zitting komen de betrokkenen uit alle delen van het land. Voor een zitting met een gedetineerde verdachte moet die gedetineerde naar de rechtbank worden vervoerd met een busje met daarin zes gedetineerden op een paar vierkante meter. Die gedetineerden komen in contact met hun advocaat, medeverdachten, de parketwachten en mogelijk nog veel meer mensen en gaan daarna weer terug met die andere gedetineerden in dat busje naar de gevangenis. Daarnaast zijn er verdachten die niet gedetineerd zijn maar die bij hun rechtszaak zullen willen verschijnen, die ook met iedereen in contact kunnen komen.    

Tevens wordt de Politie opgeroepen uitsluitend de verdachten van zeer serieuze feiten aan te houden en de aanhouding en het verhoor van de verdachten van minder serieuze zaken voor onbepaalde tijd uit te stellen.    

Wij roepen alle strafrechtadvocaten op deze oproep te ondersteunen en onder de aandacht te brengen van de andere procespartijen.    

Indien niet wordt besloten de rechtbanken te sluiten, dan zullen de NVSA en de NVJSA alle advocaten steunen die vanwege deze omstandigheden een verzoek tot uitstel van de zaak zullen doen.    

Namens de NVJSA
Joren Veldheer (voorzitter)
0625256058

Namens de NVSA
Jeroen Soeteman (voorzitter)
0652666333